Vanlige spørsmål

Vanlige spørsmål om visum    Vanlige spørsmål om pass  Vanlige spørsmål om ETA-godkjennelser for Australia

Vanlige spørsmål om å reise med barn

Vanlige spørsmål om visum

Hva er et visum?

Et visum er et dokument utstedt av et fremmed land, som gir deg tillatelse til å reise inn i det landet.  Det er ditt ansvar å finne ut om visum er nødvendig når du skal ut og reise.  Gå til Visum-avsnittet på nettsiden vår for å se visumkravene for ditt spesifikke reisemål.   

Hva må man ha for å søke om visum?

De detaljerte kravene er ulike, men de fleste land krever at du sender inn nylig tatte foto av deg selv, fyller ut et søknadsskjema og sender inn det nåværende passet ditt.  Passet ditt er nødvendig siden visumet, om det utstedes, festes på en ledig visumside i passet ditt.  Andre dokumenter kan også være nødvendige, slik som en detaljert reiserute, helseopplysninger og invitasjonsbrev.  Med stadige endringer i visumkrav og -bestemmelser er det forvirrende og tidkrevende å sette seg inn i dem før en utenlandsreise. Comet gjør dette lettere for kunder og klienter ved å gi dem tilgang til sin egen database, som har helt oppdaterte visumkrav for over 200 land.  Gå til Visum-avsnittet på nettsiden vår for å se om visum er nødvendig for ditt spesifikke reisemål.

Hvordan skaffer Comet meg visum?

Comet skaffer visum ved å sende inn en utfylt søknad om visum, samt andre nødvendige dokumenter, til ambassader eller konsulater på dine vegne. Dermed behøver du ikke selv dra til, kommunisere eller utveksle meldinger direkte med ambassaden eller konsulatet for landet du skal reise til.  Gå til visum-avsnittet på nettsiden vår for å se visumkravene for ditt spesifikke reisemål.

Er passet mitt nødvendig for å få visum?

For de fleste land blir et visum stemplet på, eller festet til, en visumside inne i passet. Imidlertid finnes det noen unntak fra dette. Gå til visum-avsnittet på nettsiden vår for å se visumkravene for ditt spesifikke reisemål.

Må en person som er statsborger i et annet land enn Norge, ha visum?

Comet oppgir visumkravene for reisende av mange nasjonaliteter.  Uansett hvilken type pass du har, kan Comet gi deg detaljert informasjon om visum for de fleste reisemål.  Gå til Visum-avsnittet på nettsiden vår for å se visumkravene for ditt spesifikke reisemål.

Hvor lang tid bruker Comet på å behandle søknaden min om visum?

Hvor lang tid det tar å behandle en visumsøknad, varierer etter landet du skal til.  Comet kan behandle visum til mange reisemål på bare én dag.  Gå til Visum-avsnittet og velg landet du skal reise til for å se behandlingstiden for et visum.

Kan Comet skaffe andre dokumenter som behøves for å søke om visum, slik som en invitasjon eller en bekreftelse?

Invitasjoner og bekreftelser i forbindelse med visum, er dokumenter som godkjennes av utenriksdepartementet i landet du reiser til.  Disse dokumentene gir deg tillatelse til å besøke landet deres.  Comet kan skaffe visuminvitasjoner og -bekreftelser på dine vegne.  Gå til Visum-avsnittet på nettsiden vår for å se visumkravene for ditt spesifikke reisemål.

Kan jeg fakse kopier av pass og utfylte søknadsskjema for utstedelse av visum, til Comet?

For de fleste land må originalpasset ditt og et søknadsskjema med signatur sendes inn for å søke om visum.   Imidlertid finnes det noen unntak fra dette. Gå til visum-avsnittet på nettsiden vår for å se visumkravene for ditt spesifikke reisemål.

Teller bildet i passet mitt som et passbilde? Kan jeg sende inn digitalt framstilte passbilder?
Fotoene som sendes inn sammen med en søknad om visum må oppfylle spesifikke krav til størrelse, bakgrunnsfarge og papirtype bildet er trykt på.  Standardstørrelsen er et 45 mm høyt og 35 mm bredt bilde av deg selv, tatt i løpet av den siste måneden.  Vær klar over at alle forsøk på å bruke digitale bilder fortsatt må oppfylle kravene til et vanlig passbilde (farge, nøytral bakgrunn) og være trykt på papir av den riktige fotokvaliteten.  Gå til visum-avsnittet på nettsiden vår for å se fotografikravene for ditt spesifikke reisemål.

Har Comet mottatt dokumentene mine nå?

For å se status på ordren din, gå til Statussjekk, der du får oppdatert ordreinformasjon.  Du kan spore ordren enten ved å bruke Comet-ordrenummeret og den reisendes etternavn, eller den reisendes fødselsdato og etternavn.  Om du er kontoansvarlig for Comet, kan du logge inn på kontoen din og se alle ordrene du er ansvarlig for.    

Hva er inkludert i gebyrene jeg betaler Comet for visumet mitt?

Gebyrene for behandling av et visum inkluderer et ambassadegebyr og Comet-gebyret.  Ambassadegebyret er et gebyr landet som utsteder visumet tar.   Slike gebyr må betales til ambassaden eller konsulatet som utsteder visumet, uansett om visumet kommer fra Comet eller ikke.  Merk at ambassadegebyrene kan endres uten varsel, når som helst, av myndighetene i de ulike landene.  Kostnaden ved å bruke Comet varierer etter hvilke tjenester du har bedt om og hvor raskt søknaden må behandles.  Comet tar gebyrer for å kunne tilby en tilrettelagt, strømlinjeformet visumbehandling av høyest mulig kvalitet.  Comet-servicegebyrer og ambassadegebyrer som tas av landet som utsteder visumet, går klart frem i Comet-søknadspakkene.  Gå til Visum-avsnittet på nettsiden vår for å se visumkravene for ditt spesifikke reisemål.

Hvilke betalingsmetoder aksepterer Comet?

Comet aksepterer betaling med kredittkort, inkludert Visa, American Express og Mastercard, og andre metoder avhengig av den gjeldende kjøpsavtalen.

Må jeg være vaksinert før jeg reiser utenlands?

Noen land krever at du viser bevis på at du er vaksinert mot visse sykdommer når du søker om visum.   Om vaksiner er nødvendige for å søke om visum, vil dette gå klart frem i informasjonspakken fra Comet.  Det kan også være at ytterligere vaksiner anbefales.  For å fastslå om vaksiner anbefales for reiseruten din, kontakt fastlegen din eller se Vaksinering.

Hvor kan jeg finne de siste reiserådene?

For oppdatert informasjon om offisielle reiseråd og reiseinformasjon, samt informasjonsark om utenriksstasjoner for alle land i verden, kontakt Utenriksdepartementet. Gå til: Utenriksdepartementet.

Vanlige spørsmål om pass

Hva er et pass?

Et pass er et reisedokument som brukes som et endelig bevis på statsborgerskapet ditt. Alle land utsteder pass til landets statsborgere. Passene til Norske e statsborgere utstedes av politidistriktet eller utenriksstasjonen som mottok søknaden. 

Må jeg ha pass?

Norsk e statsborgere må ha pass for å reise ut og inn av Norge og alle andre land i verden. Det er ditt ansvar å ha med riktig identifikasjon når du reiser utenlands.

Hvor lenge er passet mitt gyldig?

Om passet ditt ble utstedt da du var 16 år eller eldre, er det gyldig i 10 år. Om passet ble utstedt da du var 15 år eller yngre, er det gyldig i 5 år.

Hvor lenge må passet mitt være gyldig ved reiser til utlandet?

De fleste land krever at et pass er gyldig i minst seks måneder etter at reisen er over. Om passet ditt utløper før, må du søke om nytt pass.  Gå til visum-avsnittet for å se hvor lenge passet må være gyldig for hvert land reisen går til.

Hvor mange ledige sider må jeg ha i passet for å oppfylle innreisekravene, og hva regnes som en «ledig» side?

Pass må ha mange nok ledige sider til at innreise- og utreisestempel for hvert land du reiser til får plass. Minst én visumside i passet er nødvendig for hvert visum. For de fleste visum som stemples inn i passet er en hel ledig side nødvendig. En «ledig» visumside må være ren, hel og ikke ha blekk eller andre flekker fra andre sider i passet. 

Må barna mine ha pass?

Ja. Hver enkelt statsborger, inkludert småbarn, må ha sitt eget pass. Du kan ikke ha andre familiemedlemmer inkludert i ditt pass.

Hvor gamle må barna mine være for å søke om et pass for barn?

Barna dine må være 15 år eller yngre for å søke om et pass for barn. 

Vanlige spørsmål om ETA-godkjennelse for Australia

Hva er en australsk ETA-godkjennelse?

En australsk ETA-godkjennelse (Electronic Travel Authority) er en elektronisk godkjennelse tilsvarende visum til Australia, utstedt av Australias Department of Immigration and Citizenship (DIAC).  En australsk ETA-godkjennelse gir reisende bosatt utenfor Australia innreisetillatelse, uten stempel i passet. For å få en australsk ETA-godkjennelse med en gang, gå til ETA-godkjennelse for Australia-avsnittet på nettsiden vår.

Finnes det ulike typer ETA-godkjennelser for Australia?

Ja, det finnes to ulike typer australske ETA-godkjennelser.  Det finnes en ETA for turister og en ETA for forretningsreiser.  En turist-ETA er kun gyldig for fritidsreiser, og er gyldig i 1 år.  En ETA for forretningsreiser gjelder kun for slike reiser, og er gyldig i 1 år. For å få en australsk ETA-godkjennelse med en gang, gå til ETA-godkjennelse for Australia-avsnittet på nettsiden vår.

Hvem kan få en australsk ETA-godkjennelse?

For å kunne søke om en ETA-godkjennelse for Australia, må du være bosatt utenfor Australia og ha pass fra et godkjent land.

Land som kan søke om en australsk ETA-godkjennelse er:

Andorra                                 Malaysia

Østerrike                                   Malta

Belgia                                  Monaco

Brunei                                   Nederland

Canada                                  Norge

Danmark                                Portugal

Finland                                  San Marino

Frankrike                                  Singapore

Tyskland                               Sør-Korea

Hellas                                 Spania

Hongkong*                 Sverige

Island                                 Sveits

Irland                                 Taiwan**

Italia                                    Storbritannia – britisk statsborger

Japan                                  Storbritannia - Britisk borger (oversjøisk) - BN(O)

Liechtenstein                       USA

Luxembourg                        Vatikanstaten 

* Et identitetsbevis fra Hongkong (HKDI) kan ikke brukes til å søke om en ETA-godkjennelse. Hongkongs innbyggere må ha et statsborgerpass for å søke om dette visumet.

** Søknader om ETA-godkjennelser fra innehavere av taiwanske pass, kan bare behandles om innehaveren bor og søker i Taiwan. Søknader kan sendes inn til et ETA-godkjent reisebyrå ved visumtjenestekontoret for Taiwan eller Australia i Taipei.

Du kan kun søke om en australsk ETA-godkjennelse om du er bosatt utenfor Australia.  Om du ikke er kvalifisert til å kunne søke om en ETA-godkjennelse, gå til Visum-avsnittet på nettsiden vår for å se kravene til visum til Australia som gjelder for deg.

Hvorfor er det ikke noen visumetikett i passet mitt?

Australias myndigheter har innført et elektronisk visumsystem, slik at reisende ikke lenger må sende passene sine inn til en australsk ambassade. Systemet er tilknyttet det verdensomspennende flyvningsinformasjonssystemet alle fly- og cruiseselskap bruker. Etter at e-visumet ETA (Electronic Travel Authority) er utstedt, finnes det bare i dette systemet.

Må jeg ha billett før jeg søker om ETA?

Nei. Du må ikke ha bestilt flybillett til Australia før du søker om en ETA.

Hvor lang er behandlingstiden for visumet mitt?

I de fleste tilfeller behandles en ETA-søknad om e-visum øyeblikkelig. Imidlertid kan behandlingen forsinkes om du har lagt inn feil opplysninger, om du er straffedømt eller om søknaden din blir videresendt.

Merk også at langtidsgyldige ETA-godkjennelser for forretningsreiser generelt har en behandlingstid på 2 dager.

Hvordan skaffer Comet en australsk ETA?

Comet hjelper norske statsborgere med å få ETA-godkjennelse for Australia ved å sende inn korrekt og fullstendig dokumentasjon på deres vegne til Australias Department of Immigration and Citizenship (DIAC).  Comet forenkler søknadsprosessen siden du ikke behøver dra til, kommunisere eller utveksle meldinger direkte med DIAC. For å få en australsk ETA-godkjennelse med en gang, gå til ETA-godkjennelse for Australia-avsnittet på nettsiden vår.

Vanlige spørsmål om å reise med barn

Må barn og babyer ha sine egne norske pass?

Alle Norsk e statsborgere må ha sitt eget individuelle pass. Du kan ikke ha andre familiemedlemmer inkludert i ditt pass. Barn må nå ha sitt eget pass.

Hvor gammelt må barnet mitt være for å kunne få et pass for barn?

For å kunne få et pass for barn må barnet være 16 år eller yngre, og anerkjent som Norsk statsborger. 

Hvor lenge er mitt barns pass gyldig?

Et pass utstedt til et barn under 15 år, er gyldig i 5 år fra utstedelsesdatoen.  Alle pass utstedt til personer over 15 år, er gyldige i 10 år fra utstedelsesdatoen. 

Må barna mine ha visumer?

Kravene til visum er de samme for alle reisende, uavhengig av alder. Gå til Visum-avsnittet for oppdatert, spesifikk informasjon om visumkrav for barna dine.